Friday, November 23, 2012

Piibel ja selle lugemine


Mis on Piibel?
Piibel ei ole lihtsalt raamat...see on palju enamat – seal on Jumala isiklikud sõnumid sulle ja mulle. Iga sõna selles on õige ja tänapäevalgi kasulik – ehk siis Piibel on ka Elu Käsiraamat. Jumal teab, et meie inimesena vajame ihapäevaseks eluks ÜKSIKASJALIKE juhuseid – Piibel on väga detailne ning täpne! Piibli eesmärk on:
Kogu Pühakiri on Jumala sisendatud ja kasulik õpetamiseks, noomimiseks, parandamiseks, kasvatamiseks õiguses“ - 2 Timoteosele 3:16

Pane tähele sõnu 'kasulik' ja 'Jumala sisendatud' – Piibel on Jumala raamat. Ta kasutas sajandite jooksul palju erinevaid inimesi, kellele Ta ilmutas oma plaani ning nemad omakorda panid selle kirja.
Seda mõistke esmalt, et ühtki prohvetiennustust Pühakirjas ei või omapäi seletada, sest iialgi pole ühtegi prohvetiennustust esile toodud inimese tahtel, vaid Pühast Vaimust kantuina on inimesed rääkinud, saades sõnumi Jumala käest.“ - 2 Peetruse 1:20-21

Piibel ON KASULIK – see ei ole ajast maha jäänud! Jumala Sõna ei vanane EALESKI.
Sest mis iganes enne on kirjutatud, see on kirjutatud meile õpetuseks, et meil kannatlikkuse ja Pühakirja julgustuse kaudu oleks lootust – Roomlastele 15:4

Miks peaksid Piiblit lugema?
Piibli lugemine on rohkem kui teadmiste ammutamine – see on sinu ja Jumala vaheliste suhete süvendamine. Avastades, kes on Jumal ja kuidas Ta töötab, tuleks sul endalt küsida: „Kuidas elada teisiti?“ Piiblit lugedes õpid, kuidas paremaks Jeesuse järgijaks saada.

Piibel on allikas, kust saame informatsiooni Jumala tegude kohta ka varasematel aegadel. Meeles tuleb pidada, et „Jumal on sama eile, täna ja homme“ ehk need vägevad teod, mis juhtusid kunagi minevikus, SAAVAD JUHTUDA KA TÄNA! Meie eelis on see, et meil on Käsiraamat olemas, kus on KÕIK eluks vajalik olemas. Piiblist leiad ka selgeima ülevaate Jumala tegudest ja loomusest.
NB! PIIBLI SÕNAD TÖÖTAVAD AINULT VÄLJAÖELDUINA!

Mida ma peaksin veel Piibli kohta teadma?
1)See raamat räägib meist
Kuigi Piiblisse on talletatud suur hulk ajalugu, POLE see ajalooraamat. Piibel jälgib inimkonna tõusu ja langust. See jutustab, et meid loodi Jumalat isiklikult tunda. Me mässasime Tema plaani vastu, kuid Jumal tegi kõik, et meie suhteid taastada, saates oma ainusündinud poja meie pattude eest surema. Piiblit lugedes leiad sealt inimesi nagu sinagi...ka neil olid omad võitlused ja kiusatused.

2)See on meie vaimne toit
„Inimene ei ela üksnes leivast, vaid igast sõnast, mis lähtub Jumala suust“ - Matteuse 4:4
Ilma toiduta me sureksime...sama on ka meie vaimuga – me vajame kuulda/lugeda Jumala Sõna, et kasvaksime usus tugevaks.
Loe - > Mõista -> Rakenda

3)Selle keskpunkt on Jeesus
Esimeses pooles (Vana Testament) seatakse üles lava Jeesuse tulekuks ja teises pooles (Uues Testamendis) näidatakse, kes Ta on ja kuidas Ta mõjutab inimkonna ülejäänud elu/ajalugu. Kui sa loed läbi terve Piibli ega saa aru, kes on Jeesus, pole sa mõistnud kõige tähtsamat!


Kust alustada?
Piibel on väga mahukas. Kõige parem on lugemist alustada Uuest Testamendist Johannese evangeeliumist. Kui see on juba paar korda läbiloetud, võta ette ka ülejäänud – Matteuse, Markuse ja Luuka evangeeliumid, et saada veelgi parem ülevaade Jeesuse elust ja teenimistööst. Kuna Uus Testament ei paikne kronoloogilises järjestuses, laiendab kogu terviku lugemine sinu arusaama sellest, kuidas Jeesust igapäevaelus järgida.

Kuidas ma sellest aru saan?
NB!! Piiblit EI loeta nagu romaani. Pea meeles, et Piibel on Jumala juhtnöörid meile. Kui sa loed neid nagu romaani, kuidas peaksid sa nende sisust siis aru saama? Et asjadest õigesti aru saada, tuleb lugeda väga hoolikalt ja tähelepanelikult.
MIDA ENAM SA UURID, SEDA SELGEMAKS SELLE TÄHENDUS MUUTUB!!!

Piiblilugeja meelespea:
  • See raamat räägib meist
  • see on meie vaimne toit
  • selle keskpunkt on Jeesus
  • Piiblit ei loeta nagu romaani
  • Loe Piiblit üha uuesti ja uuesti - MIDA ENAM LOED, SEDA SELGEMAKS SELLE TÄHENDUS SULLE MUUTUB!!!
  • Loe aeglaselt ja vähe korraga
  • Eesmärk EI OLE kiirlugemine, vaid Jumala öeldu mõistmine ja rakendamine
  • Küsi küsimusi: 1)Mida see kirjakoht ütleb?
                          2)Mida see kirjakoht algsele lugejale tähendas? (seda pead
                             ise uurima internetist või raamatutest)
                          3)Mida see kirjakoht tänasele lugejale tähendab?
                          4)Kuidas elada teisiti? Kas olen õppinud Jumala kohta
                             midagi sellist, mis puudutab minu ja Tema suhteid?